Home / Felkodsläsare / Guide: Välj rätt universell felkodsläsare, från billigt till bäst!

Guide: Välj rätt universell felkodsläsare, från billigt till bäst!

Det finns oerhört många olika bilmärken och bilmodeller på Svenska vägar, alla är lite olika och med det kommer ett oerhört stort utbud av olika modeller av felkodsläsare som alla skiljer sig på olika sätt.

Därför är det viktigt att hitta just den modellens om passar din bil och dina behov. Detta är en guide som ska försöka förenkla ditt val i jungeln som är felkodsläsare.

Den absolut vanligaste standarden nuförtiden är OBD2 och alla europeiska bensinbilar tillverkade efter 2001 använder standarden. Dieselbilar anslöt sig till OBD2 först i 2004.

De absolut flesta felkodsläsare kan släcka koder för motorn och diverse motorsystem, samt visa felkoder som du kan söka upp själv för att ta reda på vad de är. Om du inte behöver mycket mer funktionalitet än detta så duger en billigare universal variant av felkodsläsare. Om du behöver släcka koder som ABS, Airbag, Partikelfilter, och olje-serviceåterställning behöver du en mer avancerad felkodsläsare.

Nuförtiden finns det billiga felkodsläsare som ansluts via bluetooth eller wifi direkt till mobilen eller datorn. Detta sätt att gå tillväga ger tillgång till väldigt mycket information då man själv kan välja programmet eller Appen som behandlar datan felkodsläsaren har åtkomst till.

Naturligtvis finns även handhållna modeller som direkt ansluts med kabel och visar all information på en display utan dator eller mobil, något som kan vara bra om man inte vill riskera att skada mobilen eller bara tycker det är krångligt att behöva konfigurera en App eller ett program på en dator för att kunna komma igång.

Enkla/billiga Universella felkodsläsare

Trådlösa felkodsläsare (Bluetooth / WiFi)

Elm327 Wifi

Detta är en enkel felkodsläsare som fungerar med iPhone, Android och datorer (Windows / Mac). Fördelen med denna typ av felkodsläsare är den långa räckvidden samt valmöjligheterna. Det finns en uppsjö av olika program och appar att välja mellan, så det är enkelt att hitta något som passar dig bäst.

Elm327 Wifi kan läsa ut och släcka felkoder för motorsystem. Du kan direkt avläsa diagnostisk motorinformation som varvtal, bränsletryck, temperatur, flöden m.m.

Läs mer om Elm327 här

Mini Vgate Bluetooth

Mini Vgate Bluetooth är kompatibel med alla program och appar som Elm327 ovan. Denna felkodsläsare använder bluetooth för lite snabbare anslutning om du har tänkt använda en smartphone. Ett riktigt bra alternativ för dig som använder Android!

Läs mer om Mini Vgate Bluetooth här

 

Trådbundna Universella felkodsläsare

Elm327 USB

Denna felkodsläsare har precis samma funktioner som Elm327 Wifi men använder en lång USB-kabel för en garanterat stabil anslutning. Denna version är ideal för dig som vill använda en laptop och ha tillgång till lite bättre möjligheter att t.ex. logga och spara diagnostisk data.

Läs mer om Elm327 USB här

Foxwell NT200

Foxwell NT200 är en prisvärd felkodsläsare för dig som vill ha allt i en och samma enhet. Istället för att behöva ta med mobilen eller datorn kan du se enklare information som felkoder och live-data direkt i displayen. Felkodsläsaren har en bakgrundsbelyst display på 128 x 64 pixlar och är gjord med stryktålighet i åtanke.

Ett riktigt bra val för dig som vill ha en felkodsläsare som alltid är tillgänglig i t.ex. garaget.

Läs mer om Foxwell NT200 här

Midrange Universella felkodsläsare

Dessa felkodsläsare kommer med mer funktionalitet och stora tydliga displayer, de är lite mer som små handhållna datorer med lättanvända gränssnitt. De behöver inte vara allt för dyra och gör bildiagnostik till en ren fröjd!

Foxwell NT301

Denna felkodsläsare från foxwell bygger ut på NT200 med en stor och tydlig färgdisplay och har användarvänlighet i åtanke. Felkodsläsaren kan nollställa de flesta motorfelkoderna och har utökat stöd för live-data med bl.a. grafisk visning och loggning av sensorinformation. Felkodsläsaren visar felkoder i fulltext så du slipper söka upp vad koden står för själv.

Enheten går även att uppdatera helt gratis från Foxwell vid släpp av förbättrad mjukvara.

Läs mer om Foxwell NT301 här

Foxwell NT510 Pro

NT510 Pro är absolut den handhållna felkodsläsare som ger mest funktionalitet i jämförelse med sitt pris. Felkodsläsaren kan släcka felkoder för princip alla system: Motor, Transmission, ABS, Airbag, EPB, Serviceåterställning, SAS Steering Angle, TPMS, DPF, TPS m.m.

Precis som sina billigare bröder är NT510 Pro riktigt stryktålig och har samma lättanvända, men ändå avancerat och detaljerat gränssnitt. Live-data grafer, Quick Test funktionalitet för enkel fordonssystemtestning, plats för microSD för uppdatering och loggning av fordonsdata m.m.

Läs mer om Foxwell NT510 Pro här

Avancerade Universella felkodsläsare

Dessa felkodsläsare är de bästa av de bästa och är ämnade för proffsen som kräver total funktionalitet och kontroll i felsöknings-scenarion. Med en av dessa i handen finns det inget system som kan smita undan din vilja!

iCarsoft CR Plus

Denna felkodsläsare från iCarsoft har en snygg stryktålig design med en stor tydlig display på 4 tum. Enheten är helt fullspäckad av funktionalitet och kan släcka/visa felkoder för Motor, ABS, Automatlåda, Airbag, EPB, Servicestatus m.m. CR Plus släcker i princip allt och fungerar med över 40 bilmärken.

Enheten har supersnabb live-uppdatering av sensordata som enkelt går att logga i grafer och kan även spela upp sparade dataströmmar av sensordata direkt i enheten.

iCarsoft CR Plus går enkelt att uppgradera med ny mjukvara och använder microSD för lagring.

Läs mer om iCarsoft CR Plus här

Foxwell NT644 Pro

NT644 Pro är värstingarnas värsting när det gäller avancerade felkodsläsare! Med denna enhet i handen har du i princip exakt samma möjligheter som en “riktig” bilverkstad hemma i garaget.

Enheten har riktigt snabb respons tack vare den biffiga processorn som även tillåter utökad granskning av grafisk live-sensordata där du själv kan välja vad vart fokusen ska ligga och vad som ska visas. Felkodsläsaren har stöd för alla 10st OBD2 test-lägen/modes.

NT644 Pro stödjer i princip alla bilmodeller och hanterar/nollställer alla system OBD2-standarden ger tillgång till.

Läs mer om Foxwell NT644 Pro här

Om admin

Check Also

iCarsoft felkodsläsare – för verkstäder, professionella- och hobby mekaniker

Felkodsläsare från iCarsoft håller hög kvalité och är väl beprövade runt om i världen. Tillverkaren ...